• RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľ Základnej školy, Lehota 144 podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje dňa 20. 3. 2024 riaditeľské voľno pre žiakov 5. - 8. ročníka ZŠ z organizačných dôvodov - realizácia celoplošného testovania deviatakov T-9 2024.

            1. stupeň, školská výdajná jedáleň a ŠKD bude fungovať v bežnej prevádzke.

             

            Rozhodnutie_o_RV_20._3._2024.pdf

          • Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            jarné prázdniny trvajú od 4. 3. do 8. 3. 2024. Žiaci nastupujú do školy v pondelok 11. 3. 2024.

          • Čítame pre radosť

          • Naša škola sa zapojila do výzvy, ktorú vyhlásilo Ministerstvo školstva. V projekte „Čítame pre radosť“ sme boli úspešní a  získali sme 1 000 € na knihy pre ročníky 1 - 4. Žiaci mali veľkú radosť, keď vo februári prišli balíky, plné prekvapení. Našli tu dobrodružné, rozprávkové knihy, ale aj encyklopédie a bájky. Pre každého niečo. Už teraz sa tešia, čo sa z kníh dozvedia.

          • Valentín v našej škole

          •    13. februára sa prostredníctvom školského rozhlasu učitelia i žiaci dozvedeli niečo z histórie, prečo sa 14. február, Deň sv. Valentína, zvykne oslavovať ako deň zamilovaných, odkedy sa tým, ktorých máme radi, posielajú „Valentínky“, ako spôsob, že chceme vyjadriť vďačnosť, že sa dotyčná osoba objavila v našom živote.

                14. februára sa od rána mnohí obliekli do „valentínskych farieb“ a počas dňa do škatúľ, ktoré pripravili členovia Školského parlamentu hádzali Valentínky svojim spolužiakom i učiteľom. Pre potešenie!

                                                                                                                        PhDr. Denisa Penciaková

          • Šaliansky Maťko v Nitre

          •      Aj v tomto roku sa 12. februára v Dome Matice slovenskej uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko. Súťažilo sa v 3 kategóriách.

                 Našu školu v nej vzorne reprezentovali dve žiačky – piatačka Michaela Komárňanská v 2. kategórii a šiestačka Vivien Fehérová v 3. kategórii. Obe v tejto súťaži získali cenné recitátorské skúsenosti, zážitky a prevzali si diplomy za účasť.

                                                                                                                                      PhDr. Denisa Penciaková

          • Novinky na hodinách telesnej a športovej výchovy

          • Od januára sa naša škola môže pochváliť špeciálnymi pomôckami na hodiny telesnej a športovej výchovy. Na podnet pána starostu sme totiž zakúpili do kultúrneho domu lano na šplhanie a gymnastické kruhy. Prvýkrát si tak lehotské deti - naši žiaci môžu nielen vyskúšať, ale aj pravidelne precvičovať tieto disciplíny. Pán učiteľ Tomiš sa o to už určite postará.

            Ďakujeme touto cestou pánovi starostovi.

            Mgr. Peter Naščák, PhD.

          • Karneval v 6. ročníku

          • Fašiangy, najveselšie zvyky počas roka, majú pôvod v predkresťanskom období a patria k zvykom spojeným s prelomom zimy a jari. Sú obdobím veselosti a hodovania a neodmysliteľne sa nám spájajú s obdobím karnevalov.

            My sme si tiež zorganizovali triedny karneval. Napriek menšej účasti, kvôli vyššej chorobnosti, sme sa výborne zabavili. Vytvárali sme škrabošky, súťažili, tancovali a samozrejme vyhodnotili sme najlepšiu masku.

            Triedna učiteľka

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 1. 2. 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorej svoje schopnosti predviedli žiaci 2., 3., 4. a 5. ročníka. Všetci sa snažili podať čo najlepší výkon, no umiestniť sa podarilo len najlepším. Porota v zložení – p. riaditeľ, pani učiteľky SJL z 1. stupňa a žiačky zo žiackeho parlamentu, mala veľmi ťažkú úlohu v rozhodovaní. Súťaž, v ktorej žiaci recitovali v dvoch kategóriách moderátorsky sprevádzala Martina Zaujecová. 

            Výsledky súťaže:

            I. kategória – Poézia

            1. miesto – Eliška Šumichrastová  /4. ročník/, 2. miesto – Eliška Baková /3. ročník/, 3. miesto – Matúš Balla /3. ročník/

            I. kategória – Próza

            1. miesto – Philip Farrugia  /2. ročník/, 2. miesto – Bruno Bako /3. ročník/, 3. miesto – Peter Zaujec /2. ročník/

            II. kategória – Poézia

            1. miesto – Martina Zaujecová  /5. ročník/

            II. kategória – Próza

            1. miesto – Nela Kondéová  /5. ročník/, 2. miesto – Hailey Farrugia /5. ročník/

            Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvom mieste, nás budú reprezentovať v obvodnom kole súťaže. Všetkým víťazom gratulujeme k umiestneniu a zúčastneným odvahe prekonať trému.

            Mgr. Ľubica Ševčíková

          • Tanec s Mirom Bruise Žilkom (Old School Brothers)

          • Posledný deň pred prázdninami k nám zavítali dvaja tanečníci zo známej skupiny Old School Brothers, aby jednak žiakom predviedli trochu tanečného umenia a jednak ich dačo z neho naučili. Žiakom sa podarilo nacvičiť krátku choreografiu a dokonca si zasúťažiť v tanečnom "battle". 

          • Predvianočný čas v 2. ročníku

          • Všetci žiaci našej triedy sa na Vianoce veľmi tešia. Aby čas, popri školských povinnostiach, ubiehal rýchlejšie, naši druháci si ho spríjemnili rôznymi zaujímavými predvianočnými aktivitami. Začiatkom decembra si vianočnou a zimnou výzdobou skrášlili triedu a vyzdobili vianočný stromček. Na poobedňajších stretnutiach si spolu s pani učiteľkou upiekli chutné medovníčky, ktorými rozvoňali celú školu.

            V posledný deň pred Vianocami si v triede pod stromčekom  našli balíček, pohrali sa pri vianočných koledách  a rozprávkach a navzájom si popriali prežitie krásnych, šťastných a pokojných vianočných sviatkov v kruhu rodiny a priateľov.

            Mgr. Ľubica Ševčiková

          • Vianočné prázdniny

          • Vianočné prázdniny začínajú 23. 12. 2023 a končia 7. 1. 2024.

            Do školy sa nastupuje 8. 1. 2024.

             

            Kolektív základnej školy praje všetkým krásne sviatky, veselé Vianoce a zdravie v novom roku.

             

          • Vianočná besiedka v 6. ročníku

          • Tento mesiac sa naša triedna akcia niesla v duchu blížiacich sa Vianoc. Usporiadali sme besiedku plnú zábavných súťaží, tanca a chutných koláčikov. Nemohli chýbať ani malé darčeky, ktoré sme si navzájom darovali.

            Zároveň chceme touto cestou popriať všetkým krásne sviatky plné radosti a rodinnej pohody.

             

            Žiaci 6. ročníka

          • Mikuláš v ZŠ

          •  

            6. 12. aj nás navštívil Mikuláš s anjelikom. Všetkým nám, ktorí sme poslúchali, priniesol sladkú odmenu a dokonca si s nami zatancoval. Za všetko Mikulášovi a anjelikovi ďakujeme a tešíme sa na nich opäť o rok.

          • OZNAM

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

            havarijný stav kúrenia bol odstránený, v budove sa kúri, od pondelka škola funguje v bežnom režime.

            Ďakujeme za trpezlivosť.

             

          • Enviro workshop na 1. stupni

          • Nakoľko nám záleží na tom, aby sa žiaci 1. stupňa neustále odborne vzdelávali v oblasti ochrany prírody, s radosťou sme v rámci environmentálnej výchovy prijali ponuku občianskeho združenia Pestrec zorganizovať na našej škole enviro workshop "Kamaráti stromy". Projekt je hradený zo Zeleného vzdelávacieho fondu.

            Žiaci boli rozdelení podľa ročníkov. Tematika ochrany prírody, stromov, zvierat a rastlín ich veľmi zaujala, pozorne počúvali a aktívne diskutovali. Lektorka im čítala knihu Rok zo života veľkého duba a následne sa interaktívnou a zábavnou formou pozreli na život stromov a na možnosti ich ochrany.

            Mgr. Ľubica Ševčíková

             

          • Umelecké čítanie 1. kolo

          • V tomto školskom roku sme pre žiakov 2., 3. a 4. ročníka zorganizovali tradičnú medzitriednu súťaž v čítaní - ,,Umelecké čítanie“ trošku netradične.

            Netradičné boli priestory, porota, hosť, publikum aj priebeh súťaže. Jej 1. kolo sa uskutočnilo v predvianočnom čase v priestoroch kultúrneho domu v Lehote. V porote neboli len pani učiteľky, no aj členka žiackeho parlamentu, Vanessa Urcikánová. Hosťom podujatia bol pán riaditeľ Peter Naščák, v publiku boli všetci žiaci 1. stupňa a priebeh súťaže bol spestrený pohotovými vstupmi moderátorky, Martiny Zaujecovej. Žiaci si ,,zmerali čitateľské sily“ v čítaní známeho, predtým pripraveného textu, ktorý im vybrali pani učiteľky slovenského jazyka a literatúry.

            Úlohou všetkých žiakov v triednom kole bolo text sa naučiť dôkladne umelecky čítať. V triednom kole boli žiackou porotou vybratí traja žiaci z každej triedy, ktorí túto úlohu zvládli najlepšie. Tí postúpili do školského medzitriedneho kola, v ktorom porota vybrala z každej triedy dvoch žiakov, ktorí postupujú do 2. kola súťaže, v ktorom predvedú svoje čitateľské majstrovstvo pri čítaní neznámeho textu.

            Do 2. kola postupujú: Emma Báreková (2. ročník), Michal Velčický (2. ročník), Sára Slížová (3. ročník), Bruno Bako (3. ročník), Zara Dulajová (4. ročník),  Soňa Orlíková (4. ročník),.

                                                                                          

             Mgr. Ľubica Ševčíková

          • OZNAM

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

            riaditeľstvo ZŠ, Lehota 144 udeľuje od 7. do 8. 12. 2023 riaditeľské voľno pre všetkých žiakov základnej školy z dôvodu odstraňovania havarijného stavu.

            Nebude fungovať ŠKD ani výdajná školská jedáleň.

            Do nedele zverejníme oznam, či bude vyučovanie v pondelok fungovať v bežnom režime.

            rozhodnutie_o_riad._volne_ZS_Lehota.pdf